top of page

Market Research Group

Public·7 members

INDEXI---BACILA JE SVE NIZ RIJEKU UPDATED


Bacila je sve niz rijeku / Pogrešan broj je singl sarajevske pop rock grupe Indexi. Objavila ga je izdavačka kuća Diskoton 1974. godine. Muziku i aranžman za naslovnu pjesmu "Pogrešan broj" napisao je gitarist Idexa Slobodan "Bodo" Kovačević, a tekst Ranko Boban. Tekst za pjesmu "Bacila je sve niz rijeku" na B strani singla napisao je Kemal Monteno, a muziku i aranžman basist Indexa Fadil Redžić. Posebno je zanimljiva pjesma "Bacila je sve niz rijeku", koja predstavlja jednu od njihovih kod pubilke najpopularnijih ljubavnih pjesama. Električne orgulje daju veoma prepoznatljiv melodijski početak u ovoj pjesmi uz pratnju akustične gitare, koji zajedno stvaraju kvalitetnu muzičku pratnju za izvrsnu pjevačku izvedbu Davorina Popovića.Druga pjesma na singlu pod nazivom "Pogrešan broj" urađena je u rock maniru po uzoru na tadašnja rock muzička kretanja u SAD-a. Posebno se ističe agresivnije pjevanje, uz pratnju električnih orgulja, gitarskih riffova i bubnjeva, kao i pratećih pjevačica.Fotografiju i dizajn za omot singl ploče Indexa "Bacila je sve niz rijeku / Pogrešan broj" uradio je Dragan S. Stefanović.[1]
INDEXI---BACILA JE SVE NIZ RIJEKUKoliko sebe, svoje emocije, svog iskustva, svog pogleda na svijet, istinski umjetnik ugradi u stvaralaštvo kojim se bavi ilustruje primjer pjesme Bacila je sve niz rijeku. Građena kao mozaik, u koji je svaki od umjetnika unio mali dio sebe, ova kultna balada prkosi vremenu, i započinje svoj život sa svakom novom generacijom.


Širem auditorijumu je najpoznatiji dio mozaika, onaj koji se vezuje za Davorina Popovića. Naime, Bacila je sve niz rijeku je priča o velikoj ljubavi Davorina Popovića i anonimne djevojke. Uoči vjenčanja, djevojka je abortirala i otišla na studije u Ameriku. Mnogo godina kasnije, na koncertu u Švedskoj, popularnom Pimpeku se učinilo da je vidi sa bine, ostavio je mikrofon i odjurio u publiku. Međutim, nije je našao i više je nikad nije vidio.


Ako znamo da su mozaik upotpunili umjetnici kao što su: Slobodan Kovačević, Milić Vukašinović, Miroslav Maraus, svako divljenje životnom vijeku ove pjesme postaje suvišno. Bacila je sve niz rijeku je čist dokaz kako istinska umjetnost nema granica, kada joj se pristupi iskreno i lično, kada ugradite dio sebe u nju.


Numera je objavljena na singlu pred sam doček davne 1975. godine. Tekst je napisao čuveni Kemal Monteno, a muziku Fadil Redžić. Na singlu se pored pesme Bacila je sve niz rijeku, našla i numera Pogrešan broj. 041b061a72


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page